Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą
Składniki – ciasto:
700g mąki pszennej
300g mąki żytniej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda
Składniki – farsz:
Czerwona soczewica – ½ szklanki
Kasza gryczana – ¾ szklanki
Cebula – ½ sztuki
Masło – 2 łyżki
Sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę i soczewicę gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie. W
między czasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na maśle, aż będzie złota.
Do ugotowanej kaszy i soczewicy dodajemy cebulę i całość doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą,
oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy ciasto – musi
mieć odpowiednią konsystencję.
Następnie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypujemy mąką
żeby się nie przyklejało) na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka,
nakładamy na nie farsz i sklejamy.
Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy skropione oliwą i
posypane świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz