niedziela, 4 września 2016

Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą



Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą


Składniki – ciasto:

700g mąki pszennej
300g mąki żytniej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda

Składniki – farsz:

Czerwona soczewica – ½ szklanki
Kasza gryczana – ¾ szklanki
Cebula – ½ sztuki
Masło – 2 łyżki
Sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę i soczewicę gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie. W między czasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na maśle, aż będzie złota. Do ugotowanej kaszy i soczewicy dodajemy cebulę i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy ciasto – musi mieć odpowiednią konsystencję.
Następnie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypujemy mąką żeby się nie przyklejało) na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i sklejamy.
Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy skropione oliwą i posypane świeżym tymiankiem.