czwartek, 29 września 2016

Sos pomidorowy



Sos pomidorowy



Składniki:

Pomidory malinowe – 5kg
Cebula – 2 sztuki
Czosnek – 4 ząbki
Masło – 1 łyżka
Sól – 2 łyżeczki
Cukier – 2 łyżeczki
Rozmaryn – 2 gałązki (lub 1 łyżeczka)
Tymianek – 1 łyżeczka
Oregano – 1 łyżeczka
Bazylia – kilka listków świeżej (lub 1 łyżeczka)

Wykonanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, a następnie usunąć z nich szypułki. W garnku roztopić masło i podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać do nich zioła a następnie pomidory. Całość gotować tak długo, aż pomidory stracą swój kształt, a woda z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje.
Gotowy sos można dodatkowo zmiksować na konsystencję puree.
Sos przełożyć od słoików i zawekować.