Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami i figami
Składniki:
Kasza jaglana – 300g
Płatki owsiane – 100g
Mąka żytnia – 100g
Masło – 20g
Ksylitol – 2 łyżeczki
Daktyle – 8 sztuk
Cynamon – 1 łyżeczka
Jajka – 2 sztuki
Śliwki – 5 sztuk
Figi – 4 sztuki
Wykonanie:
Kaszę jaglaną opłukać zimną wodą, a następnie ugotować
według instrukcji na opakowaniu razem z daktylami i ksylitolem. Ugotowaną i
przestudzoną kaszę zmiksować na gładkie puree razem z daktylami. Następnie
dodać cynamon, masło, jajka, mąkę i płatki owsiane. Ze wszystkich składników
wyrobić ciasto o konsystencji ciasta kruchego. W razie potrzeby podsypać ciasto
mąką.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym
czasie połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki. Na cieście poukładać
pokrojone w plastry figi i ćwiartki śliwek. Owoce przykryć pozostałą częścią
ciasta (można je zetrzeć na tarce lub poukładać w formie plasterków).
Ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz