niedziela, 2 października 2016

Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami i figami



Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami i figami


Składniki:

Kasza jaglana – 300g
Płatki owsiane – 100g
Mąka żytnia – 100g
Masło – 20g
Ksylitol – 2 łyżeczki
Daktyle – 8 sztuk
Cynamon – 1 łyżeczka
Jajka – 2 sztuki
Śliwki – 5 sztuk
Figi – 4 sztuki

Wykonanie:

Kaszę jaglaną opłukać zimną wodą, a następnie ugotować według instrukcji na opakowaniu razem z daktylami i ksylitolem. Ugotowaną i przestudzoną kaszę zmiksować na gładkie puree razem z daktylami. Następnie dodać cynamon, masło, jajka, mąkę i płatki owsiane. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto o konsystencji ciasta kruchego. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki. Na cieście poukładać pokrojone w plastry figi i ćwiartki śliwek. Owoce przykryć pozostałą częścią ciasta (można je zetrzeć na tarce lub poukładać w formie plasterków).
Ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.