czwartek, 1 grudnia 2016

Barszcz grzybowy na zakwasie



Barszcz grzybowy na zakwasie


Składniki:

Grzyby suszone – 1 szklanka
Zakwas żytni – 150g
Włoszczyzna – 1 pęczek
Cebula – 1 sztuka
Masło – 1 łyżeczka
Śmietana 12% - 50g
Czosnek – 2 ząbki
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Wykonanie:

Wykonanie zupy należy rozpocząć od przygotowania zakwasu. Do gotowego zakwasy żytniego (przepis tutaj) należy dodać 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Zakwas odstawić w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin.
Po tym czasie można przystąpić do gotowania zupy. Grzyby namoczyć przez nocy, a następnie dokładnie opłukać z piasku.
Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim cebulkę i grzyby. Włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć włoszczyznę i podsmażone grzyby, dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i całość zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny, pilnując aby nie ubyło zbyt dużo wody.
Gdy wywar jest już gotowy, można go przelać przez sito i dodać do niego zakwas. Należy pamiętać, aby gotować zupę na małym ogniu, regularnie mieszając, aby mąka nie przywarła do dna garnka. Po pewnym czasie zupę należy zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z uszkami.