czwartek, 19 stycznia 2017

Kotleciki z ziemniaków i makreli



Kotleciki z makreli



Składniki:

Ziemniaki – 6 średnich
Tuńczyk wędzona – 1 sztuka
Jajko – 1 sztuka
Kukurydza konserwowa – 4 łyżki
Groszek konserwowy – 4 łyżki
Fata – 100g
Mąka – 2 łyżki
Sól, pieprz, suszone oregano
Natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy rozdrobnioną widelcem makrelę, kukurydzę, groszek i drobno pokrojoną fetę.. Wszystko mieszamy z natką pietruszki i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko i mąkę.
Z ciasta formujemy kotleciki, które układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, odwracając od czasu do czasu na drugą stronę.