niedziela, 26 marca 2017

Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z pieczonej papryki



Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z pieczonej papryki


Składniki:

Jajka – 20 sztuk

Składniki – farsz pieczarkowy:

Pieczarki – 7 sztuk
Cebula – 20g
Czosnek – 1 ząbek
Masło klarowane – 1 łyżeczka
Sól, pieprz
Koperek

Składniki – pasta z pieczonej papryki:

Papryka czerwona – 1 sztuka
Orzechy włoskie – 50g
Ser parmezan – 3 łyżki startego
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, a następnie delikatnie obrać ze skorupek i przekroić na pół. Z jajek wydrążyć żółtka.

Wykonanie – farsz pieczarkowy:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Do cebuli dodać bardzo drobno posiekane pieczarki i czosnek. Całość smażyć przez 5-10 minut, aż z pieczarek odparuje woda.
Przestudzone pieczarki wymieszać z 5 żółtkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do farszu dodać drobno posiekany koperek i nafaszerować nim jajka.

Wykonanie – pasta z pieczonej papryki:

Paprykę umyć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 45-60 minut, aż skórka papryki będzie czarna. Upieczoną paprykę włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 5 minut. Po tym czasie paprykę obrać ze skórki i zmiksować z orzechami włoskimi i parmezanem. Do papryki dodać żółtka, oliwę z oliwek i całość wymieszać lub zmiksować. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową pastą nafaszerować jajka i udekorować orzechami włoskimi.