niedziela, 14 maja 2017

Huevos rotos con chistorra

Huevos rotos con chistorra


Składniki – 2 porcje:

Ziemniaki – 6 sztuk
Kiełbasa chorizo – 150g
Papryczki Pimientos de Padron – 20 sztuk
Jajko – 3 sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki do podsmażenia papryczek + 1 szklanka do smażenia ziemniaków
Sól
Papryk wędzona słodka – ½ łyżeczki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone ziemniaki usmażyć na oleju do miękkości, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać solą i wędzoną papryką.
Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej plasterki chorizo razem z papryczkami Pimientos. Całość delikatnie posypać solą.
Na osobnej patelni usmażyć jajka. Gdy wszystkie elementy dania będą gotowe w naczyniu/misce ułożyć na spodzie ziemniaki, na nich Pimientos de Padron i chorizo. Na samą górę położyć usmażone jajka i delikatnie wszystko wymieszać.