wtorek, 16 maja 2017

Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy



Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy


Składniki:

Kasza jaglana – 100g
Brązowa soczewica – 50g
Seler naciowy – 2 łodygi
Orzechy włoskie – 40g
Suszona żurawina – 40g
Sól

Sos:
Olej sezamowy- 2 łyżki
Pasta tahini – 1 łyżka
Czosnek – 1 ząbek
Miód – 1 łyżka
Sok z ½ cytryny

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Soczewicę ugotować do miękkości, a następnie wymieszać z kaszą. Do kaszy i soczewicy dodać pokrojony seler naciowy, posiekane orzechy i suszoną żurawinę.
W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: miód, olej, pastę tahini, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą.