poniedziałek, 5 czerwca 2017

Pieczony stek z kalafiora z kaszą pęczak i czarną soczewicą



Pieczony stek z kalafiora z kaszą pęczak i czarną soczewicą



Składniki – 2 porcje:

Kalafior – 2 kawałki o grubości 1,5 cm
Kasza pęczak – 100g
Czarna soczewica – 100g
Suszone pomidory – 2-3 sztuki
Rzodkiewka – 2-3 sztuki
Parmezan – kilka płatków do posypania
Sól, suszone płatki chili, oregano
Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki

Wykonanie:

Kaszę pęczak i soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. W między czasie kalafiora skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawami: suszonymi płatkami chili i oregano. Kalafiora piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.  Pod koniec pieczenia kalafiora dodać do niego rzodkiewkę pokrojoną w plasterki i piec przez 5 minut.
Ugotowany pęczak wymieszać z soczewicą i częścią suszonych pomidorów. Doprawić do smaku solą i oregano. 
Wszystkie składniki ułożyć na talerzach, posypać pozostałymi suszonymi pomidorami, płatkami parmezanu i polać tahini z siemienia lnianego.