Pieczony stek z kalafiora z kaszą pęczak i czarną soczewicą
Składniki – 2 porcje:
Kalafior – 2 kawałki o grubości 1,5 cm
Kasza pęczak – 100g
Czarna soczewica – 100g
Suszone pomidory – 2-3 sztuki
Rzodkiewka – 2-3 sztuki
Parmezan – kilka płatków do posypania
Tahini z siemienia lnianego – 2-3 łyżki
Sól, suszone płatki chili, oregano
Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
Wykonanie:
Kaszę pęczak i soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie aż
będą miękkie. W między czasie kalafiora skropić oliwą z oliwek i posypać
przyprawami: suszonymi płatkami chili i oregano. Kalafiora piec w 180 stopniach
przez 25-30 minut. Pod koniec pieczenia
kalafiora dodać do niego rzodkiewkę pokrojoną w plasterki i piec przez 5 minut.
Ugotowany pęczak wymieszać z soczewicą i częścią suszonych pomidorów.
Doprawić do smaku solą i oregano.
Wszystkie składniki ułożyć na talerzach, posypać pozostałymi suszonymi pomidorami, płatkami parmezanu i polać tahini z siemienia lnianego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz